Zapečený květák s bramborem
Jídla připravovaná v troubě mají oblibu hlavně v tom, že jsou celkem jednoduchá a díky křupavé kůrce také velmi zajímavá. Jedním z oblíbených receptů je také zabečený květák s bramborem, jak na něj? Základem jsou nezbytné suroviny. Mezi ty hlavní pochopitelně patří květák a brambory. Dále je dobré připravit si také:
- Máslo
- Hladkou mouku
- Mléko
Začínáme zeleninou
Nejprve je pochopitelně nutné připravit si zeleninu. Květák důkladně omyjte a následně nakrájejte na menší kousky. A to za syrového stavu. Pokud jde o brambory, ty je dobré nejprve oloupat a potom je krájejte na kolečka zhruba o velikosti 0,5 – 1 centimetr.
Připravte bešamel
Jakmile máte zeleninu připravenou, můžete se pustit do přípravy bešamelu, který je nezbytnou součástí tohoto receptu. Nejprve dejte do hrnce rozpustit máslo, ke kterému následně vsypávejte hladkou mouku a začněte tvořit jíšku. Jakmile je hotová, postupně přilévejte teplé mléko a vytvořte velmi hustý bešamel. Ten nechte pár minut provařit a jste připraveni na finální fázi receptu.
Všechny díly vložte do zapékací mísy
Správným postupem u tohoto receptu je vrstvení. Co tím chceme říci? Že nejprve je třeba vložit do zapékací mísy vrstvu brambor a následně na ni vložte vrstvu nakrájeného květáku. Následnou vrstvou bude připravený bešamel. Takt postupujte do doby, až bude zapékací mísa naplněná až po horní část. Jakmile se tak stane, měla by přijít vrstva brambor a na tu následně ještě tenká vrstva bešamelu. V tu chvíli máte vše připraveno na pečení.
Při 180 stupních 40 – 60 minut
Vše vložte do trouby a můžete nechat péct zhruba 40 – 60 minut. Doporučujeme v první polovině pečení mít mísu přikrytou a následně ji odkrýt, pro lepší vytvoření křupavější kůrky. Zda je zapečený květák s bramborem hotový poznáte podle toho, že když píchnete do brambor, budou dokonale měkké. V tu chvíli můžete jídlo vyndat z trouby a jste připraveni k tomu, že ho můžete servírovat a konzumovat.